Bland fåglar är berguven min favorit. Jag har studerat arten i östgötska marker sedan 1953 och gav 1965 ut den här boken i ämnet (Natur & Kultur) . Då trodde man ju att man kunde allt om arten, men har ju efterhand insett att ämnet är outtömligt. Jag har under åren fortsatt med inventering och ringmärkning av uvungar i Östergötland och samlat på mig ett gediget kunnande i ämnet. Jag får därför ibland rycka ut som sakkunnig i samband med avverkningar eller vindkraftetableringar i berguvnära områden. Första bilden från 1953 (svartvit) visas här nedan. Boken finns ibland på Bokbörsen, ca 360.- Har blivit en klassiker!
   Sedan har fågelskådning överhuvud taget /och i skärgård blivit några andra av mina favoritsysselsättningar. Specialiteter här är ön Eknön i Slätbaken samt ytterskärgården. Eknön är speciell med orörd natur av otroligt varierat innehåll. Ön kan sägas representera hela Östergötland i miniatyr, ett landskap som i sig innehåller de flesta biotoper, som kan återfinnas i Sverige, bortsett från rent fjällandskap.

Uvhonan kommer med byte maj 1953

Uvhonan kommer med byte maj 1953

Ny bok i sikte...

Det är nu över 50 år sedan boken BERGUV utkom. Under dessa år har en hel del ny information om arten framkommit genom ständig inventering och ringmärkning. Tanken har då uppkommit att söka intressera något förlag för en ny utgåva, då i modern tappning med färgbilder. Detta arbete har nu pågått en tid, dvs. skrivandet och layout-andet i InDesign, varför inte hemsidan har förnyats speciellt mycket den senaste tiden. Men lugn! Här kommer också att hända saker!

Kommentarer

sten karppinen

28.12.2019 16:37

Hej ! NU BOK då vill ja beställa en när den kommer ut. Sten Karppinen. ängsvägen 28. 98138 Kiruna

Lars Hedenström

28.12.2019 17:23

Ja, den föreligger ännu bara som manus, eftersom alla tillfrågade förlag ännu så länge tackat nej med "ursäkten" att ämnet är för smalt för att kunna generera lönsamhet/Lars H

Senaste kommentaren

28.05 | 20:30

Ändring är genomförd. Någon ytterligare koll i holken?

26.05 | 06:51

Petitess: Lantmännen är korrekt namn sen väldigt många år tillbaka 😁, stort, stort tack för att du kom.

12.04 | 11:33

Oj,där ser jag pappa,med en cigarett i handen,och min storebror,oj vad vatten det var 1941

22.02 | 13:09

Jättebra figur! Tack för den.

Dela den här sidan